Sporttherapie

Wat is sporttherapie.

Bij sporttherapie denkt men soms dat het alleen maar met sport te maken heeft. Dit klopt deels. De sporttherapeut kan u daarbij goed helpen. Maar er is meer. Niet alle blessures of klachten zijn sportgerelateerd maar kunnen ook door andere omstandigheden zijn ontstaan, deze onderscheiden we later.

Bij sporttherapie worden diverse sportgerelateerde en niet sportgerelateerde klachten en blessures behandeld aan het houdings- en bewegingsapparaat. Als sporttherapeut probeer je binnen de grenzen van het vakgebied de ideale voorwaarden te creëren. Dit doen we om de herstelmechanismen van het lichaam zodanig positief te beïnvloeden dat zowel de belemmerende als de helende werking van het zenuwstelsel wordt bevorderd voor het herstel van blessures en/of klachten. U moet hierbij denken aan ontspanning, mobiliteit, stabiliteit, verbetering van de doorbloeding van de belangrijkste weefselstructuren (huid, bindweefsel, fascie, spieren en gewrichten) die op de voorgrond staan.

Specifieke en aspecifieke klachten.

 

Specifieke klachten zijn duidelijk aan te wijzen. Hierbij moet u denken aan een breuk, spierscheuring of een gewricht uit de kom. Kortom een duidelijk beeld waarbij er (soms) zichtbaar een stoornis is in de anatomische structuur. Bij deze klachten dient u eerst uw huisarts, specialist of fysiotherapeut te raadplegen!

Aspecifieke klachten zijn niet duidelijk aan te wijzen waar het vandaan komt. Er is pijn, stijfheid of een ander ongemak maar waar komt het nu vandaan?

Mogelijk is een deel van de klacht aan te wijzen door een tijdelijke overbelasting van een gewricht of spier of andere fysiologische stoornis en verklaart dit uw klachten.

 

Factoren die invloed hebben op klachten of blessures.

Soms bepalen de omgevingsfactoren wat er gebeurt bij overbelasting of een blessure. Bijvoorbeeld kort of langdurig onder spanning staan. (stress) Dit kan leiden tot een disbalans in het lichaam en heeft zeker invloed. Het lichaam staat voortdurend onder hoogspanning. Te denken aan geestelijke, lichamelijke of sociale aspecten!

De belasting en belastbaarheid van de cliënt staat centraal. Als je meer doet dan wat lichaam/geest aan kan dan raakt het als het ware overbelast. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten of blessures.

Welke signalen herken je?

  • Prikkelbaar of snel geïrriteerd.
  • Slecht slapen.
  • Slechte tot geen concentratie.
  • Slecht eten.
  • Voortdurend vermoeid zijn.
  • Vaker ziek zijn of kans op infecties.
  • Stijve en stramme spieren.

Deze symptomen/factoren kunnen een rol spelen bij een blessure of houden aan bij een blessure of andere aspecifieke klacht. Om deze klachten te begrijpen en succesvol aan te pakken als sporttherapeut is het wenselijk om een uitgebreid intakegesprek te plannen. Hieruit probeert de sporttherapeut invloeden en signalen te herkennen die van invloed zijn op uw klacht. De keuze van de behandelingsvormen, de mogelijkheden, de behandelingsintensiteit en behandelingsduur wordt samen met de sporttherapeut afgestemd op de individuele, specifieke situatie van de cliënt.

Herkent u een of meerdere van de bovenstaande klachten dan raad ik u aan om contact op te nemen met een sporttherapeut.

Welke behandelingen/technieken gebruikt een sporttherapeut.

Er zijn legio technieken die je kunt inzetten om een blessure of een klacht te behandelen. Ze hebben als doel om het lichaam helpen te herstellen. Dit is afhankelijk van de hulpvraag die de cliënt heeft. Hieronder een aantal mogelijkheden die een sporttherapeut kan inzetten.

Sportmassage, ontspanningsmassage, medical taping, Dry needling, mobilisaties, manipulaties.

Verder op de site onder Diensten staat omschreven wat het effect, werking, uitwerking ervan is.